Overslaan en naar de inhoud gaan
Hotelschool Ter Duinen Koksijde viert 75 jaar!
10 november 2021

In 1946 werd de ‘Hogere Hoteliersschool Koksijde’ opgericht door de toenmalig burgemeester en senator Jacques Van Buggenhout en de Veurnse kapelaan Jozef Berten. Het ‘opleidingscentrum voor de gastronomie’ werd ondergebracht in een voormalig vakantieoord voor mijnwerkers: ‘Rustoord der Mijn’.

Must Visits was erbij toen het eerbetoon aan de stichter feestelijk werd onthuld en sprak met directeur Peter Verbeke.

 

 

Must Visits: Wat is het verhaal achter het kunstwerk van Ad Haring?

De naam van Jacques Van Buggenhout is onlosmakelijk verbonden met het voormalige vakantiehuis “De Mijn”, hét moederhuis van Hotelschool Ter Duinen.

De dienst Erfgoed van de gemeente Koksijde is in het archief gedoken voor een foto want het kunstwerk zou vanuit zijn beeltenis vertrekken. Beeldhouwer Ad Haring van Kunsthuis Artihove (Bergschenhoek, Nederland) verwerkte het hoofd in een geheel van drie blokken. Tijdens de eerste lockdown periode hebben we aan 75 oud-leerlingen gevraagd wat de hotelschool voor hen betekent, telkens afgerond met 1 woord dat hun beleving weergaf, waarvan nu 13 kernwoorden in het kunstwerk gegraveerd zijn. Zo komen verleden en heden mooi bij elkaar.

 

 

Must Visits: Hoe is om directeur te zijn van een Hotelschool als Ter Duinen?

Sinds 1993 ben ik verbonden aan het onderwijs, eerst als leraar, later als directeur van het O.L.V.-college in Oostende en toen werd ik gevraagd om Ter Duinen te leiden.

Tijdens het verkennende gesprek met de Raad van Bestuur liet ik verstaan dat ik niets van de keuken afweet, zelfs niet kan koken en er totaal geen ambitie voor heb! Hun antwoord was: “Als je van lekker eten en een goed glas wijn houdt, dan is dat een begin.” En zo geschiede, ondertussen aan mijn 7de schooljaar begonnen.

Elke dag stel ik vast dat er hier gepassioneerde jonge mensen schoollopen. Wetende dat er jongeren zijn die op maandag al van 5u ’s ochtends onderweg zijn om tot hier te geraken – onze leerlingen komen van heinde en ver – dan vind ik  dat bewonderenswaardig!

 

 

MV: Hoe vul je concreet je opdracht in?

Ter Duinen is enerzijds een opleidingscentrum, anderzijds een onderneming. Ik heb hierin de voornaamste rol, een goeie ‘manager’ te zijn binnen al de facetten van het reguliere ondernemerschap: people – en timemanagement horen daar tegenwoordig ook bij!

De visie van onze school is niet restaurantje of hotel ‘spelen’, maar het ‘zijn’. M.a.w. de werkelijke wereld van de horeca bij onze leerlingen introduceren, zowel het mooie als het minder mooie van de job! Hier ‘verbloemen’ we de sector niet en daarvan getuigen jaarlijks onze duizenden bezoekers die ‘schoolbeleving’ meepikken binnen onze restaurants, onze opleiding en onze school.

Ik word dagelijks ‘getriggerd’ en ‘gemotiveerd’ om elke dag mijn opdracht als een mooi geschenk te zien.

 

 

MV: Welke restaurants worden hier gerund?

We hebben meerdere modellen van restaurants.

Er is ‘De Villa’, waar stichter Van Buggenhout heeft gewoond. Nu is de Villa het didactische gastronomische restaurant van de 7de jaars en met het project Chefs@devilla, eren we ieder jaar 6 oud-leerlingen-chefs en 6 oud-leerlingen-sommeliers. Voor mij de perfecte match tussen afgestudeerden van onze school en de huidige generatie van toekomstige chefs en sommeliers.

In de ‘De Mijn’ runnen we  ‘Auguste’ genoemd naar ‘Auguste Escoffier’ die aan de basis ligt van de klassieke keuken, waar de 7de jaars gastronomie ‘à la carte’ koken. Ook dergelijke organisatie moeten de chefs van morgen onder de knie krijgen! Op de middag wordt het restaurant ingenomen door het CVO ‘Miras’, een samenwerking dat ook al 20 jaar goed verloopt! Ter gelegenheid van 75 jaar HK organiseren we in Auguste dit schooljaar een 6-tal thema-avonden met oud-leerlingen die een bijzonder gastronomisch verhaal te vertellen hebben.

 

 

MV. 75 jaar Hotelschool Ter Duinen, welke uitdagingen staan voor de deur?

Ik ben alvast heel blij dat we weer ‘mogen’ vieren want anderhalf jaar hebben we hier geen beleving gekend! Nu de samenleving en de school stilaan weer op gang komen, kunnen we ten volle gaan voor ons feestjaar, dat is een grote opluchting! Da’s voor mij zelfs 2x feesten (lacht).

Het troost mij dat er altijd zal gegeten, gedronken en geslapen worden. De wereld mag op zijn kop staan, er zullen altijd jobs zijn om aan die basisbehoeften te voldoen. Hoe dit gebeurt, zal gegarandeerd evolueren.

Ter Duinen moet vooral instaan voor een ‘klassieke’ basisopleiding, wat niet wil zeggen dat onze leerlingen niet in contact komen met de nieuwe trends in gastronomie.

Ze krijgen er lessen over. Er zijn onze ambassadeur-gastsprekers en het jaarlijks bezoek aan New-York waar er geproefd wordt van nieuwe tendensen en concepten, etc. Het is niet aan ons om jongeren hierin op te leiden wel hen aan te moedigen om het straks zelf waar te maken en hun eigen keuzes te bepalen met een goeie basiskennis van de terminologie binnen elke discipline van de horeca.

Ook dient de school de passie die de jongeren hebben bij de aanvang van hun opleiding, te koesteren gedurende de hele opleiding. Daarom durven wij ook onze restaurateurs op het hart drukken dat jongeren die bij hen 8 weken stagelopen en investeren in hun opleiding, een positief beeld moeten krijgen van de horecasector. Dat wie in de horeca aan de slag gaat, gewaardeerd wordt m.a.w. loon naar werken krijgt, op een correcte manier! Gelukkig evolueert dit positief! De horecasector leert rekening houden met de kwaliteit van leven en werken in balans voor hun personeel én voor zichzelf. Zowel de restaurateur als de school dragen hierbij verantwoordelijkheid.

 

 

MV: Vandaar het belang ook van de ambassadeurs van Ter Duinen?

We kennen deze traditie sinds 2015 en de idee werd gelanceerd door mijn voorganger. Het benoemen van een ambassadeur gaat gepaard met een ‘award’ – een verguld plaket – en hiermee drukken we onze appreciatie uit voor wat deze oud-leerlingen voor de gastronomie betekenen. Ze zijn ‘rolmodellen’ voor onze jongeren. Af en toe geven ze een lezing, organiseren een activiteit of een workshop.

Ter gelegenheid van 75 jaar HK hebben we 3 nieuwe ambassadeurs benoemd: Sofie Dumont, actief op sociale media met ‘Inspiratie voor Happy Moments’, William Wouters, wijnmaker in Portugal en voorzitter van ASI (Internationale Associatie van Sommeliers) en Jeroen Meus, tv-chef van Dagelijkse Kost op Eén.

 

 

MV: Welke gastronoom zit er dan nog in Peter Verbeke?

Mijn hobby is interieurarchitectuur. Ik heb dus een zwak voor een mooie aangeklede tafel in een sfeervol kader. Ik word graag door vriendelijke mensen bediend en geniet van lekker eten, maar wat dat betreft mag dit evenzeer worst met rode kool zijn!

Tekst: Sabine Goethals

Foto’s: Atelje D – Jan D’hondt

Hotelschool Ter Duinen
Houtsaegerlaan 40
8670 Koksijde
T + 32 (0)58 51 11 98

www.hotelschoolterduinen.be

info@hotelschoolterduinen.be

 

 

 

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.