Overslaan en naar de inhoud gaan
Hendrik Dierendonck, Vlaanderens bekendste beenhouwer, flexitarier?
27 mei 2020

Hendrik Dierendonck, Vlaanderensbekendste beenhouwer, flexitarier? Redder van het West-Vlaams rood rund en medebezieler van de herrijzenis van een uitgestorven Menapisch varkensras. Volgt u nog?

De mens eet van nature vlees. Maar zoals we nu met vlees omgaan, kan het volgens Hendrik Dierendonck niet meer verder. Mensen eten er te veel van. Iedereen zou flexitariër moeten zijn, minder maar beter vlees eten. De industriële massaproductie is slecht voor mens en dier, kortom voor de natuur in het algemeen. Met dit statement heeft Hendrik Dierendonck veel mensen wakker geschud. Zo heeft hij veel van zijn collega’s, chefs, doen inzien dat het industriële fokken tegen de klok, ten koste van smaak en kwaliteit is, en dat het anders, beter kan en moet.

 

 

West-Vlaams rood rund

West-Vlaams rood dateert uit de 18e-eeuw. Het is een dubbel doelras, wat betekent dat het zowel voor melk- als voor vleesproductie werd gehouden. Tot voor kort was het een met uitsterven bedreigd ras. Het dier was niet de grootste vlees leverancier, waardoor het al snel met andere rassen werd gekruist. Hendrik besefte echter al langer dat dit net een troef was. Minder vlees, maar beter. Bovendien profiteert zijn eigen kweek van de ligging dicht bij zee,waardoor zijn vlees een zilte smaak heeft. Dankzij Hendrik is het West-Vlaams rood rund weer populair geworden. Terzelfder tijd gaat het er nu ook om, ervoor te zorgen dat de druk op het ras niet te groot wordt.

 

 

En als pièce de résistance? Een stukje Menapisch varken

Dat runderen Dierendoncks enigste specialiteit niet zijn, bewijst Hendrik door samen met de universiteit van Gent een reeds 2.000 jaar verdwenen Keltisch varkensras opnieuw tot leven te brengen. Het Menapische varken leek voor de eeuwigheid verdwenen. Het werd in de Keltisch-Romeinse tijd gehouden door een barbaarse, Keltische volkstam dat toen tussen de Vlaamse kust en Schelde leefde. Dit wilde, koppige varken, maar bovenal vetrijke delicatesse was een van de eerste succesvolle Belgische exportproducten.

 

 

De comeback van het Menapische varken is een terugkeer naar de pure kwaliteit van vlees. Het grijpt terug naar de basis waarbij dieren de tijd krijgen om te groeien en te rijpen. Een plek waar de levenskwaliteit hand in hand gaat met de kwaliteit van de voeding. Het nieuwe Menapische varken combineert oude ambacht met nieuwe goesting om het anders én beter te doen. Wie weet binnenkort West-Vlaams gerijpte beenham in plaats van Parmaham. Met Hendrik Dierendonck weet je nooit.

 

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.